stiri

2024 a venit cu scumpiri

Inca din prima zi din 2024 s-au scumpit carburantii. Majorarile preturilor la benzina si motorina vor avea loc in doua etape. În luna ianuarie, benzină fără plumb se va scumpi cu 29 bani/litru, benzină cu plumb cu 35 bani/litru, iar motorina cu 26 bani/litru. A doua scumpire va avea loc din iulie 2024:

De asemenea, crește TVA la mai multe produse și servicii. Astfel, la livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, cota de TVA crește de la 9% la 19%.

De asemenea, va crește TVA-ul de la 5% la 9% pentru livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă

În ceea ce privește transportul de persoane în scop turistic sau de agrement, cota de TVA se majorează de la 5% la 19%.

Începând cu 1 ianuarie s-a introdus impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (impozitul pe lux).

Si amenzile de circulație s-au majorat. Punctul-amendă se va calcula la 5% din salariul minim brut pe economie. Astfel, amenda crește de la 145 la 165 de lei.

Inflaţia şi-a pus amprenta pe bugetele românilor în ultimul an, preţurile la alimente crescând de la o zi la alta, dar din 2024 vom scoate şi mai mulţi bani din buzunar pentru mâncare: la produsele tradiţionale şi produsele BIO, spre exemplu, cât şi la cele de origine montană, TVA-ul va creşte de la 5% la 9%, iar la berea fără alcool şi la alimentele cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs, cota de TVA creşte de la 9% la 19%. Şi ţigările costă mai mult din acest an, ca urmare a creşterii accizelor şi TVA-ului.

Related Articles

Back to top button