stiri

În mediul rural, 500 de localități nu au medici de familie

Mai mult de jumătate din cabinetele de medicină de familie vor intra în faliment dacă finanțarea acordată acestora va scădea cu peste 30%, așa cum prevede proiectul de act normativ aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS.

Președintele Societății de Medicină de Familie Timiș, Mihai Iacob, declară că o altă problemă majoră este că autoritățile vor să elimine sporul de rural acordat medicilor de familie.

Mihai Iacob spune că în România și în medicina de rural într-adevăr este o deșertificare de medici de familie, practic, sunt foarte multe localități fără medici de familie, 500 de localități nu au medic de familie, iar peste 1.000 de localități au deficiență de medici de familie.

El mai spune că, din păcate, în România, medicina primară și cea din ambulatoriile de specialitate sunt defavorizate în raport cu medicina de spital, fapt ce contravine recomandărilor Comisiei Europene.

Reamintim că reprezentanții cadrelor medicale sunt așteptați joi la negocieri la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru găsirea unor soluții care să permită finanțarea corespunzătoare a domeniului.

Related Articles

Back to top button