Evenimentestiri

Câștigătorii Concursului de desene „La gura sobei”

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi (bjiasi.ro)

Info preluat Câștigătorii Concursului de desene „La gura sobei” | Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” Iaşi (bjiasi.ro)

În urma analizării lucrărilor participanților la concursul de desene „La gura sobei”, organizat în cadrul ediției a VIII-a a Festivalului „Teodorenii”, juriul a ales lucrările cele mai bune dintr-un număr record: 351 de desene (0-IV: 137; V-VIII: 179; IX-XII: 35). De asemenea, puteți citi și motivația juriului condus de lector univ. dr. Ana-Maria Aprotosoaie-Iftimi, de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, căruia îi mulțumim și pe această cale.

 

Componența Juriului :

Lector univ. dr. Ana-Maria Aprotosoaie – Iftimi – președinte

Lector univ. dr. Ona Anghel – membru

Lector univ. dr. Smaranda Bostan – membru

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași – Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic.

 Motivația juriului:

Dragi profesori, elevi, părinți, bunici și copii, doresc să vă felicit pe toți pentru participare!

Deși ne aflăm și în acest an sub auspiciile aceleiași pandemii de anul trecut, Concursul de desene „La gura sobei”, eveniment inclus în cadrul Festivalului „Teodorenii” 2021, desfășurat la inițiativa Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași, ne arată că sufletele luminoase se reunesc indiferent de cadrul existențial.

Ediția a VIII-a, din anul 2021, este dedicată împlinirii a 200 de ani de la nașterea poetului Vasile Alecsandri, iar participanții au fost invitați să aleagă pentru inspirație o poezie cu tematică hibernală din opera acestuia.

Actul de jurizare a fost complex și dificil, deoarece lucările au fost deosebite și în număr foarte mare. În urma vizionării desenelor, juriul a decis împărțirea premiilor pe două categorii: creațiile la care au fost utilizate tehnicile acuarelă, guașă, au fost încadrate la categoria culoare și cele în creion sau peniță la categoria desen.

Se evidențiază la ciclul primar (clasele 0 – IV), categoria culoare, desenele unde ghidajul creativ al învățătorului care educă copilul să trăiască prin culoare, să o simtă la nivel sufletesc, emoțional, iar aceasta înseamnă lucrul în culori fluide, în suprapuneri de culoare pentru a obține nuanțe care accentuează mișcarea luminii în suflet. Au fost apreciate lucrările în care nu s-a intervenit cu carioca, în care copiii au lucrat direct în culoare fără să existe un contur al formei predefinit.

Premiul I, Scarlat Adam, clasa I

Premiul II, Maria Roșu, clasa I

Premiul III, Flavius Andrei Porumb, clasa 0

Mențiune, Sofia Elena Ciocan, clasa a IV-a

Mențiune, Amalia Romaniuc, clasa I

Mențiune, Postu Luca – Iustin, clasa I

La categoria desen la ciclul primar (clasele 0 – IV), am ținut cont de bogăția poveștii ilustrate prin creație, dată de originalitatea compoziției, așezarea formelor în spațiu, multitudinea acestora în concordanță cu tema poeziilor de inspirație.

Premiul I, Bianca Andrici, clasa I

Premiul II, Darius Gabriel Burdea, clasa a III-a

Premiul III, Cocuz Ilaria Paola, clasa a IV-a

Categoria desen, la clasele gimnaziale (V – VIII), a fost remarcată prin bogăția tonurilor de gri, expresivitate, diferențierea valorică și compozițională utilizate de către elevi în compunerea creației proprii, respectând cadrul lecturii poeziei alese.

Premiul I, Denisa Baicu, clasa a VII-a

Premiul II, Teodora Bungianu, clasa a VIII-a

Premiul III, Maria-Cristina Roșca, clasa a V-a

Mențiune, Teodorașcu Ionuț-Aurel, clasa a V-a

Mențiune, Condrea Maya Dimitria, clasa a V-a

Mențiune, Abunei Larisa Andreea, clasa a VI-a

Elementele distinctive de care s-a ținut cont la jurizarea de la categoria culoare pentru clasele gimnaziale (V – VIII), sunt: organizarea elemntelor în spațiul compozițional, modelarea și modularea culorilor pentru a obține diferite tonuri cromatice, expresivitatea tușelor de culoare în toate remarcându-se bogăția sufletească și capacitatea creativă a tinerilor.

Premiul I, Serena Stoica, clasa a VII-a

Premiul II, Grădinaru Ioana Alexia, clasa a V-a

Premiul III, Chirilă Sofia Maria, clasa a VII-a

Mențiune, Emira Cioruță, clasa a V-a

Mențiune, Balașca-Mihoci Maria-Daria, clasa a VII-a

Mențiune, Mandache Lavinia, clasa a VII-a

Relevant, pentru clasele liceale (IX – XII) ale căror compoziții doar au fost la categoria culoare, a fost puterea de a se deschide sufletește a tinerilor prin creațiile lor, prezentarea trăirilor, capacitatea de exprimare a liniilor și nuanțelor, cromatica și bogăția tonurilor, organizarea compoziției echilibrată prin componentele iluminate, toate acestea arată profunzimea sufletească dobândită prin lectură și desen.

Premiul I, Lefter Lorena, clasa a X-a

Premiul II, Enache Maricela Raluca Georgiana, clasa a IX-a

Premiul III, Popa Alexandre, clasa a XII-a

Mențiune, Plăcintă Andreea, clasa a X-a

Mențiune, Andrei Timuț, clasa a XII-a

Mențiune, Andra Rotaru, clasa a X-a

Mențiune, Agrigoroaie Ana, clasa a IX-a

categorie cu totul deosebită a fost cea a tinerilor din Republica Moldova, care s-au încadrat la categoria culoare și care prin plasticitatea, expresivitatea, stăpânirea justă a compoziției și a elementelor de limbaj plastic, care au imprimat o mare expresivitate vizuală creațiilor, au demonstrat o maturitate coloristică și de expresie bine educate în luminozitatea alcătuirii sufletești.

Premiul I, Popușoi Vlad

Premiul II, Zobco Ana Andreea

Premiul III, Bucătaru Victoria

Mențiune, Bradu Corina

Mențiune, Gabriela Luchian

Mențiune, Gonța Delia

Premiul special al Bibliotecii Județene „Gh. Asachi” Iași și al Juriului a fost acordat elevului Alexandru David, clasa a X-a, de la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, a cărui lucrări depășesc linia lucrărilor celorlalți participanți, prin maturitate artistică evidentă, sensibilitate deosebită a culorii, liniei, formei, încadrare în spațiu în mod expresiv a elementelor, redarea trăirilor sufletești în atmosfera tabloului, tehnică de execuție virtuos stăpânită și expunere de tehnici curajoase.

În concluzie, este remarcabil răspunsul participativ, divers și implicat la provocarea lansată de către Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi” de a aprecia valoarea cărții, a lecturii a scriitorilor noștri, astfel încât aprofundând poeziile să puteți descătușa imaginația și creația tăinute în voi astfel încât să puteți prezenta aceste frumoase desene.

Felicităm toți participanții, conducerea bibliotecii și inițiatorii proiectului pentru colaborare, pentru îmbinarea cu succes a literaturii cu arta și subliniem că acesta eveniment la care suntem prezenți promovează cu certitudine valorile culturale ieșene într-un mod cât se poate de constructiv, creativ și plin de sensibilitate!

Juriul

Premiile și diplomele pot fi solicitate la Serviciul Proiecte și Programe Culturale (Bd. Ștefan cel Mare, nr. 8-10), începând de vineri, 10 decembrie 2021, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data anunțării rezultatelor, după următorul program: luni-joi, între orele 9.00-16.00 și vinerea între orele 9.00-13.00.

Felicitări participanților, câștigătorilor și profesorilor coordonatori!

Mulțumiri speciale juriului!

Lista câștigătorilor Concursului de desene „La gura sobei” poate fi consultată aici.

 

Related Articles

Back to top button