campulungfalticenifeaturedgura humoruluiGura Humoruluiradauti-siretstiriȘtiriSuceavasuceavaUncategorizedvatra dornei

Deputatul Dorel Acatrinei solicită înființarea Zonei Libere Siret

Deputatul AUR Suceava Dorel Acatrinei i-a adresat o nouă interpelare premierului Marcel Ciolacu, prin intermediul căreia i-a solicitat înființarea Zonei Libere Siret pentru a crește oferta de locuri de muncă.

Dorel Acatrinei declară că, în teritoriile din apropierea punctelor de trecere a frontierei, se poate institui regimul de zonă liberă, în scopul promovării schimburilor internaţionale şi al atragerii de capital străin pentru introducerea tehnologiilor noi, precum şi pentru sporirea posibilităţilor de folosire a resurselor economiei naționale.

„Sunt declarate zone libere în România la Giurgiu, Arad, Braila, Sulina, Galati, Constanta. Înfiinţarea şi delimitarea perimetrală a teritoriilor zonelor libere, precum şi înfiinţarea birourilor vamale se fac prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţilor administraţiei publice centrale sau locale interesate, după caz. În județul Suceava, Consiliul Județean nu este interesat pentru locuri de muncă noi și nu a propus înființarea Zonei Libere Siret, cum nu a fost interesat nici de înființarea de Parcuri Industriale deși există legislație cu facilități substanțiale pentru investitori. Avem în Monitorul Oficial al României, Legea nr. 84/1992 privind regimul zonelor libere și facilitățile acordate la art.12 si următoarele din această lege, printre puținele facilități acordate de Statul Român pentru investiții și crearea de locuri de muncă. Zona Libera  este un perimetru în care mărfurile extra-comunitare sunt considerate ca aflate în afara teritoriului vamal al Uniunii Europene  iar mărfurile depozitate se bucură de un regim vamal suspensiv în conformitate cu legislatia vamală comunitară. De asemenea, staţionarea bunurilor în Zona Liberă este nelimitata în timp. Se pot depozita mărfuri în Zona Liberă fără să fie plătite nici un fel de taxe vamale sau TVA. Tranzitul de mărfuri între zonele libere este, de asemenea, scutit de taxe.  Avem astfel un sistem de facilități care pot fi maximizate pentru crearea de locuri de muncă.  De asemenea, judetul Suceava nu are nici un parc industrial aprobat ceea ce arată lipsa de interes a autorității județene pentru crearea de noi locuri de muncă pentru suceveni. Față de această situație solicit să răspundeți la următoarea interpelare: La ce dată veți iniția înființarea Zonei Libere Siret? La ce dată veți iniția înființarea primului Parc Industrial în județul Suceava?”, scrie în interpelare deputatul AUR Suceava Dorel Acatrinei.

Related Articles

Back to top button