stiri

Arafat ne asigura ca nu vom intra din nou in carantina

Seful Departamentului pentru Situații de Urgennță, Raed Arafat, a declarat că România nu va avea un nou lockdown. În schimb, persoanele vaccinate sau testate nu se vor supune la aceleași reastricții ca restul populației neimunizate.
Arafat a adaugat ca vor fi măsuri mai mult locale sau zonale.
Momentan nu se pune problema unor noi restricții de circulație. Starea de alertă, care va fi prelungită, prevede ce se întâmplă în funcție de incidența pe ultimele 14 zile.
Pe de alta parte, Ziarul de Iasianunta o toamnă agitată printre virușii COVID: valul 4, doza3.

Explozie de noi cazuri de infectări cu SARS COV 2 atât la nivel naţional, dar şi la nivel local. Ieri, la Iaşi au fost raportate 19 noi cazuri de COVID 19, iar incidenţa în municipiu reşedinţă de judeţ a crescut de la 0,13 la 0,15 cazuri la mia de locuitori. Evoluţia infectărilor şi internărilor în spital şi a cazurilor grave care ajung în ATI arată că deja suntem în valul 4, şi că tendinţa este de creştere rapidă” a avertizat Vasile Cepoi , şeful DSP Iaşi. La ce să ne aşteptăm, aşadar, cât de curând?

Statistică pe două luni

O statistică făcută la nivelul judeţului Iaşi pe ultimele două luni arată că atât numărul de infectări cu SARS COV 2 cât şi cel de internări s-au dublat. Astfel, dacă în luna iulie erau raportate în medie cinci cazuri de noi infectări pe zi, în luna august au fost în medie 12 cazuri pe zi. S-a dublat, de asemenea, şi rata internărilor. Luna trecută au fost în medie 2,5 internări bolnavi COVID 19 pe zi , iar în această lună sunt deja 5,2 internări pe zi.  Dintre cele 442 de cazuri internate, 47 au fost persoane vaccinate, şi a căror stare de sănătate nu a ridicat probleme, iar evoluţia a bolii a fost una scurtă şi favorabilă. Tot dintre cei 442 pacienţi testaţi pozitiv, 32 dintre ei au fost confirmaţi cu tulpina Delta. Dintre aceştia din urmă, doar 3 erau vaccinaţi, doi cu vaccinul produs de Pfizer şi unul cu Johnson&Johnson. Incidenţa cea mai mare cu tulpina Delta se găseşte la grupa de vârstă 60-70 de ani, respectiv 5,6 cazuri la 100.000 de locuitori, şi la grupa de vârstă 70-80 ani, respectiv aproximativ 7 cazuri la 100.000 de locuitori.

La grupa de vârstă între 30-50 de ani, incidenţa la Iaşi este de 3,2 cazuri la 100.000 de locuitori, ceea ce arată, spune şeful DSP, Vasile Cepi, că populaţia activă este afectată mai mult decât în valurile anterioare ale pandemiei.Vaccinarea este o soluţie, dar nu fără respectarea regulilor de protecţie recomandate încă de la începutul pandemiei. Purtarea măştii, spălatul pe mâini ne feresc de boală; vaccinul ne fereşte de o evoluţie dramatică a bolii”, a mai spus Vasile Cepoi.

Măsuri speciale la “Infecţioase”

În acelaşi timp, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, secţia ATI COVID funcţionează la capacitate maximă şi, pentru că numărul de internări este în creştere, conducerea instituţiei a luat o serie de măsuri. “Deja am operaţionalizat sase din şapte pavilioane pentru bolnavii COVID-19, iar cel de-al şaptelea pavilion, care până acum era destinat pacienţilor non-COVID, urmează să-şi schimbe destinaţia. De asemenea, pentru a mări capacitatea de tratare a pacienţilor care necesită îngrijiri în Terapie Intensivă , am decis să facem rocada secţiilor ATI din spital, adică unitatea mobilă va deveni acum secţie ATI COVID, iar cea din interior va deveni Terapie Intensivă non-COVID. De remarcat este faptul că în ultimele trei săptămâni numărul pacienţilor a crescut progresiv, mulţi cu suspiciune de tulpină Delta, şi la mulţi s-a şi confirmat. Majoritatea în schimb erau nevaccinaţi”, a spus Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Şi la Spitalul de Neurochirurgie “Nicolae Oblu”, situaţia secţiei ATI este similară, drept pentru care conducerea a dispus dublarea capacităţii de tratare a bolnavilor aflaţi cu formă severă de boală.

Primii pacienţi la ATI Covid de la Spitalul de Copii, după cinci luni

La Spitalul de Copii “Sfânta Maria”, pentru prima dată în ultimele cinci luni, secţia ATI COVID are pacienţi. Este vorba despre un copil care are ca prim diagnostic apendicită. “Având în vedere că avea simptomatologie, cu tablou clinic suspect COVID, a fost testat PCR, a ieşit testul pozitiv. Pacientul rămâne internat până la evaluare şi tratamentul, probabil chirurgical. Din punctul de vedere al evoluţiei infecţiei cu SARS COV 2 , pacientul nu pune probleme, dar, dat fiind faptul că la copii există manifestări digestive ale bolii, s-a decis rămânerea la ATI Covid tocmai pentru a fi bine supravegheat”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii Iaşi.

Related Articles

Back to top button