featuredIașiiasipascaniȘtiristiriUncategorized

Marius Bodea cere o anchetă în cazul restaurării Bojdeucii lui Ion Creangă

Senatorul USR Marius Bodea susţine că este necesară o anchetă în cazul reabilitării Bojdeucii lui Ion Creangă, el afirmând că bojdeuca a fost mutilată, ”fiind reabilitată pe baza standardelor dictate de construcţia vilelor baronilor locali moderni”.

Parlamentarul USR a afirmat că ar trebui să se pronunţe în acest caz Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, experţii în patrimoniu, dar şi Ordinul Arhitecţilor.

Totodată, el consideră că o responsabilitate are Direcţia de Cultură Iaşi, care a dat undă verde începerii proiectului.

Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a fost criticată în mediul online de ieșeni.

Ce spun ieșenii despre reabilitare:

„O nenorocire cu parchet melaminat. Cine e ridicolul care a semnat devizul pentru asemenea bătaie de joc la adresa Primului Muzeu Casă Memorială din România, Bojdeuca din Țicău?”, a scris un ieșean.

„Se numește Kitsch, nu restaurare si reabilitare. Se răsucește in mormânt Creangă si ar voma in jacuzzi dacă ar deschide poarta aia… De curiozitate, nu trebuia sa fie făcută pe baza unui proiect aprobat de cineva de la ministerul culturii, fiind cladire de patrimoniu? Are vreo aprobare distrugerea aceasta?”, a mai scris o ieșeancă.

Totodată, ieșenii consideră că, după reabilitare, Bojdeuca lui Ion Creangă, nu mai prezintă adevăratele condiții în care a trăit marele povestitor Ion Creangă.

„Nu ați făcut nicio reabilitare, nici restaurare. Trebuia să păstrați specificul arhitectural al casei și să folosiți materiale identice sau apropiate de cele originale. Fără beton, parchet și alte „soluții” complet greșite. Ați ucis bojdeuca și răspundeți pentru asta!”, a mai scris un ieșean.

„Ați distrus-o!!!!! Ar trebui să fiți trași la răspundere pentru distrugerea patrimoniului cultural! Bine că ștergeți comentariile nefavorabile!”, a mai adăugat o ieșeancă.

Related Articles

Back to top button