suceava

Botoşani poate deveni a doua Suceava, a cărei ieșire din carantină este incertă

Prezent, astăzi, la Botoșani și Suceava, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, anunță că exista “un risc foarte mare” ca Botoşaniul să devină o a doua Suceava, după numărul mare de îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale din Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati”.

Ministrul Sănătăţii crede că focarul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoșani poate fi controlat doar prin refacerea mentalităţii şi creşterea încrederii în rândul personalului medical.

“Am reevaluat Spitalul Judeţean Botoşani, având în vedere că atunci când am fost prima dată era atâta siguranţă încât am văzut unde s-a ajuns. Avem un management nou, avem un director nou la DSP Botoșani, avem 225 de pacienţi, 125 sunt cadre medicale în acest moment în spital. Rămâne ca refacerea circuitelor, refacerea mentalităţii, ca să zic aşa, precum şi a încrederii personalului medical să facă ca acest focar care devenise Botoşaniul să îl putem controla şi în acelaşi timp să vedem că tot ceea ce înseamnă partea de Nord şi Nord-Est”, spune Nelu Tătaru.

Tătaru declară că apreciază activitatea desfășurată la Suceava de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Paul Oprea și îl anunță că îl va trimite și la Spitalul Județean de Urgență “Mavromati” din Botoșani.

Totodată, ministrul Sănătății spune că așteaptă un raport complet al secretarului de stat Paul Oprea privind situația de la Suceava prin care să fie identificată sursa focarului din Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou”. El mai spune că, în funcție de concluziile acestui raport, Ministerul Sănătății va lua o decizie privind responsabilii și eventualele sancțiuni care vor fi aplicate. Mai mult, ministrul și-a exprimat convingerea că fostul director al Spitalului Județean de Urgență “Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, Vasile Rîmbu, nu va mai reveni în funcția de manager, după expirarea suspendării contractului de management.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății le-a recomandat sucevenilor să păstreze distanțarea socială și să stea în casă weekend-ul următor. „În funcție de numărul de îmbolnăviri, de după 5-6 mai, se va ști dacă se va putea ridica carantina în Suceava. O decizie privind posibilitatea ridicării carantinei va fi luată în baza unei analize, dar va contribui hotărâtor comportamentul din perioada 1-3 mai”, susține Nelu Tătaru.

Related Articles

Back to top button