stiri

Bugetul Iasului a fost aprobat

Bugetul Iaşului a fost aprobat, ieri, la a treia încercare, cu aportul unui consilier USRPLUS. Votul favorabil acordat de Cezar Baciu a luat, aparent, prin surprindere filiala. În culise, discuţiile dintre unii lideri ai PNL Iaşi şi reprezentanţi ai USRPLUS sunt însă ceva mai vechi: în cadrul USRPLUS există un curent în favoarea unei alianţe cu PNL de cel puţin două luni. Iniţial, acest curent de opinie s-a manifestat în special în „aripa“ PLUS a partidului, dar „votul de aur“ de ieri a venit din partea unui consilier ajuns în Consiliul Local (CL) pe filiera USR.

Cezar Baciu este membru al CL de la începutul acestui an: plasat pe poziţia 11 pe lista USRPLUS pentru alegeri, el a devenit consilier după ce un alt consilier USRPLUS (Filip Havârneanu) a fost ales deputat. Baciu, în vârstă de 26 de ani, este agent de vânzări la firma Ciserom SA (producţie de ciorapi), cel puţin aşa a declarat acesta anul trecut, la înscrierea pe lista USRPLUS pentru CL. Aseară, filiala locală a propus conducerii naţionale a partidului excluderea lui Baciu din partid.
Şedinţa CL a durat mai puţin de 30 minute

Reuniunea consilierilor locali de ieri după-amiază nu prefigura o eventuală aprobare a bugetului: la USRPLUS se vorbea, intern, despre un boicot, în timp ce consilierii PSD rămăseseră pe aceeaşi poziţie – neparticipare la vot. În favoarea proiectului erau necesare 14 voturi dintre cele 27 posibile: 13 erau asigurate în virtutea alianţei PNL-PMP, iar celălalt vot trebuia să fie ori de la USRPLUS, ori de la PSD pentru a face posibilă aprobarea bugetului. La şedinţă au participat doar 20 de consilieri: cei mai mulţi (6 la număr) au lipsit de la USRPLUS – unii au boicotat, iar alţii nu au putut efectiv participa, conform surselor „Ziarului de Iaşi“.

Încă de la debutul şedinţei a putut fi observată o scindare în grupul USRPLUS: dintre cei trei consilieri prezenţi, unul (Cezar Baciu) a votat în favoarea ordinii de zi, care cuprindea un singur punct (bugetul), în timp ce ceilalţi doi (Iulian Nicolau şi Diana Finkelştain) au votat „împotrivă“. La momentul acestui vot, Nicolau a încercat să discute cu Baciu, cel puţin aşa a rezultat din înregistrarea video, în condiţiile în care presa nu a avut acces la şedinţă. Ulterior, Nicolau a solicitat suspendarea reuniunii, fără succes, pe motiv că nu toţi consilierii USRPLUS pot fi prezenţi la şedinţă. În cele din urmă, în mai puţin de 30 minute, proiectul de buget a fost supus la vot.

„Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi“, a spus Cezar Baciu, în aplauzele consilierilor PNL şi PMP.
Aseară, şefa USR Cosette Chichirău a anunţat că birourile reunite ale USR şi PLUS au propus conducerii naţionale excluderea acestuia din partid. Potrivit Codului Administrativ, Baciu îşi poate pierde mandatul de consilier local dacă nu mai este membru al partidului pe lista căruia a fost ales, dar de precizat că el poate contesta în instanţă excluderea, iar o decizie finală aparţine judecătorilor. Rămâne de văzut şi cum va gestiona conducerea centrală a USRPLUS propunerea filialei ieşene, având în vedere că, la nivel central, organizaţia politică se află la guvernare cu PNL.

Cosette Chichirău nu a răspuns ieri apelurilor telefonice ale „Ziarului de Iaşi“, dar, într-un mesaj pe Facebook, a spus că „potrivit legii, după excluderea din partid, consilierul local îşi va pierde mandatul“. Ea a adăugat că Cezar Baciu a votat un buget „construit cu ignorarea totală a propunerilor USRPLUS“.

„Acest domn consilier este cu adevărat un slujitor credincios al comunităţii care l-a adus în Consiliul Local“, a spus, printre altele, primarul Mihai Chirica, el subliniind că „nu există în viaţă alt lucru pe care îl poate face un om politic decât să slujească comunitatea care l-a votat într-un mod demn“.

Proiectul de buget a fost aprobat cu toate amendamentele discutate şi adoptate în precedentele două şedinţe, dar acest lucru nu reprezintă o garanţie a faptului că alocările vor provoca efecte.

 

Related Articles

Back to top button