stiri

Campanie electorala. BEM Iasi respinge plangerea PNL impotriva lui Marius Bodea

Biroul electoral municipal Iași a respins o plângere a PNL împotriva candidatului Alianţei Dreapta Unită la funcția de primar, Marius Bodea.

Liberalii au solicitat înlăturarea afișajului electoral de la sediul ADU de pe bd. Independenței.

În decizia luată, BEM a arătat că acest tip de afișaj este legal, chiar dacă nu este într-un loc special amenajat de către Primărie.

„În alte locuri decât cele stabilite conform alin. (1), afișajul electoral este permis numai cu acordul proprietarilor, administratorilor sau, după caz, al deținătorilor”, se arată la alin. (6), în condițiile în care alin. (1) al aceluiași articol prevede obligația pentru Primării de a asigura locuri speciale de afișaj electoral (panourile electorale). În decizia BEM Iași se precizează că în situația în care afișajul electoral este realizat conform alin. (6) al art. 79, atunci materialele de propagandă electorală nu trebuie să respecte dimensiunile afișelor care sunt prevăzute pentru panouri electorale („un afiș electoral nu poate depăși dimensiunile de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură și 250 mm cealaltă latură, atunci când acestea sunt amplasate în locurile prevăzute la alin. 1 al art. 79”).

Decizia BEM Iași poate fi contestată, în termen de 48 de ore, la biroul electoral județean.

„Verificând aspectele semnalate rezultă că materialele afișate pe sediul de campanie al Alianței Dreapta Unită USR-PMP-Forța Dreptei reprezintă afișaj electoral conform Legii 115/2015”, se arată în decizia biroului electoral Iași.

În plângerea depusă la BEM, liberalii au invocat prevederile Legii 334/2006 și Ghidul Autorității Electorale Permanente pentru alegerile din acest an.

Actul normativ menționat reglementează finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Astfel, la art. 36, alin. 2, se precizează că, în campanie electorală, pot fi utilizate anumite tipuri de materiale de propagandă electorală (afișele cu dimensiunile sus-menționate, materiale audio sau video difuzate de mass-media, publicitate în presa scrisă, materiale de propagandă electorală online, broșuri, pliante și alte materiale tipărite). În schimb, ADU a contracarat cu prevederile Legii 115/2015, în condițiile enumerate mai sus.

În ceea ce privește Ghidul AEP, la art. 20 alin. (4) se precizează că un afișaj electoral de genul celui de la sediul ADU de pe bd. Independenței nu poate fi finanțat cu fonduri de la bugetul de stat.

Related Articles

Back to top button