stiri

Cazuri de tuberculoza intr-o localitate ieseana

Două cazuri de tuberculoză descoperite de medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași la un centru educațional din Rediu.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, dr Radu Crișan Dabija, spune că a fost demarată o anchetă.
“În legătură cu focarul de tuberculoză identificat de Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași la o unitate de învățământ în regim privat din Iași, din datele oferite de coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire, Supravegherea și Control al Tuberculozei, transmitem ca ancheta epidemiologică este în plină desfășurare și, împreună cu partenerii noștri de la Direcția de Sănătate Publica Iași, colegii din Dispensarul TBC depun toate eforturile pentru a identifica și reduce focarul de infecție”, spune dr Radu Dabija.
Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secrețiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spații închise sau insuficient ventilate.

Pentru prevenirea infecției este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii ca tuse, secreții nazale, strănut să poarte o mască de protecție atunci când este în prezența altor persoane, mai ales în prezența copiilor, să meargă la medicul pneumolog și să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor și a încăperilor, aerisirea frecventă și evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecție.

“Este important să precizăm ca tuberculoza este și, din păcate, rămâne una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică în România și în județul IașI iar rolul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie reprezintă un pilon important în această luptă continuă cu tuberculoză.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, prin specificul său și având în componență Dispensarul TBC, rămâne singura unitate care are metodele și pregătirea pentru a lupta cu această patologie.
Educația sanitară , însă, rămâne una dintre cele mai importante coordonate pentru a preveni pe viitor aceste situații: vaccinarea BCG, controlul simptomelor și consulturile preventive – acțiuni banale de medicină preventivă care nu primesc atenție suficientă pe cât ar avea nevoie societatea noastră”, spune medicul.

Related Articles

Back to top button