stiri

Cum au fost votati candidatii la Primarie in cartierele iesene

Primarul Mihai Chirica a avut mai multe voturi decât contracandidații săi în aproape toate zonele orașului, potrivit site-ului Autorității Electorale Permanente

Mass media ieseana a facut o analiza a votului pe cartiere, potrivit careia cele mai multe voturi la alegerile pentru primar au venit din zona CUG – Nicolina, urmata de zona Alexandru cel Bun – Dacia și în zona Centru

Din cele 10 zone din municipiu, Primarul Mihai Chirica a obținut cel mai bun scor electoral în opt dintre acestea. Singurele excepții au fost Copou și Tudor Vladimirescu, unde alegătorii l-au votat, în majoritate, pe Marius Bodea.

În Copou, Bodea a avut 31,8%, Chirica 30%, iar, în Tudor, raportul a fost de 31,4% – 29,5%. Buciumul (cu Socola și Bularga) a fost un adevărat „câmp de luptă” și a fost câștigat de primar la o diferență de 1,5% – în valori absolute, înseamnă mai puțin de 100 de voturi: Chirica a avut 27,4%, Bodea 25,9%, în timp ce și Cosette Chichirău a fost aproape de cei doi (20,1%).

În celelalte zone, Mihai Chirica s-a impus cu 35% (Alexandru cel Bun – Dacia și în zona Centru), 33% (Mircea – Galata), 32 % (zonele Cantemir – Podu Roș, Păcurari – Canta și Tătărași – Aviației – Moara de Vânt) și 31% (CUG – Nicolina – Frumoasa).

Dacă am cumula scorurile obținute de Bodea și Chichirău, un candidat unic ar fi obținut victorii pe linie la o diferență de câteva sute de voturi (Centru, Alexandru cel Bun – Dacia, Mircea – Galata, Cantemir – Podu Roș și Tudor), sau peste 1.000 în celelalte zone, cu un vârf în Nicolina – CUG (peste 2.200 de voturi).

Candidatul PSD Bogdan Balanișcu a avut cel mai bun scor electoral în zona Alexandru cel Bun – Dacia, respectiv 14,4%. În trei zone (Centru, Păcurari – Canta și Mircea – Galata), liderul social-democrat a atras peste 13% dintre voturile valabil exprimate, un scor similar, ușor mai scăzut, fiind în Cantemir – Podu Roș. În Tătărași și Nicolina, candidatul PSD a avut 12%, iar, în Tudor și Copou, 11%.

Tudor Ciuhodaru, candidatul AUR, a reușit doar în trei zone să treacă peste 9%: Mircea – Galata, Tătărași și Nicolina, în timp ce, în restul zonelor, a avut peste 8%, cu un minim (8,07%) în Tudor.

Amintim că la scrutinul pentru alegerea primarului Iașului pentru perioada 2024 – 2024 s-au prezentat peste 111.700 de alegători, una dintre cele mai mari prezențe din ultimii 20 de ani.

Related Articles

Back to top button