botosanicampulungfalticenigura humoruluiiasiNeamțpascanipublicmediaradauti-siretstirisuceavaTechvatra dornei

Domeniul IT va fi mai puțin afectat de criza economică

Domeniul IT va fi mai puțin afectat de criza economică, dar companiile manifestă precauție.

Crizele multiple cu care ne confruntăm par a afecta și domeniul IT dar într-o măsură mai mică. Din acest sector sunt și vești bune, și mai puțin bune, așa că firmele manifestă precauție atunci când iși gândesc bugetele pentru anul 2023.

Un studiu Gartner publicat în luna octombrie arată că în 2023, cheltuielile dedicate domeniului IT vor crește cu 5.1 %. Cererea pentru servicii IT se așteaptă să rămână ridicată, pe măsură ce companiile sunt nevoite să continue cu tranziția spre competențe digitale, ca răspuns la tulburările economice.

Dorin Cristea, director executiv Romsoft

”Nevoia de IT este atât de mare încât nici o criză nu are cum să o atingă. În prezent, cererea pentru oameni, că până la urmă softul este facut de oameni, este de trei ori, de cinci ori mai mare decât oferta de pe piață. Chiar în situația unei crize, să spunem că va mai scădea, că poate unele firme de IT vor fi atinse indirect prin industriile pentru care lucrează. În condițiile astea poate o să mai scadă puțin, dar oricum cererea va fi mult mai mare.”,  Dorin Cristea, director executiv Romsoft

Problema crizelor suprapuse va continua însă în anul viitor și va da naștere unor situații greu de reconciliat. Reverberațiile crizei covid, inflația la cote istorice, criza energetică și războiul la granițele Europei creează condițiile pentru a manifesta cel puțin precauție în ceea ce privește angajarea de cheltuieli suplimentare în anul care vine. Pe de altă parte însă, domeniul IT din România se confruntă în continuare cu un deficit accentuat de personal, ceea ce obligă managerii să continue investițiile în forța de muncă și să nu renunțe la beneficiile pentru agajați.

Dificultatea în a găsi forță de muncă înalt calificată pune la grea încercare companiile din IT, mai ales că acest deficit se extinde și în zone de competențe digitale conexe industriei, cum ar fi digital marketing, design grafic, PPC și SEO, sau web development.

Începând cu luna noiembrie a acestui an, au început să apară și știri mai puțin optimiste, mai ales de pe celălalt mal al Atlanticului, din SUA, cum ar fi înghețarea angajărilor și chiar disponibilizări în marile companii tech. Inclusiv mari companii farma și din domeniul medical au anunțat disponibilizări pentru anul viitor, ceea ce nu prea este obișnuit și nici încurajator. Și este bine știut că, dacă cea mai puternică economie a lumii strănută, nici restul nu se vor simți prea bine.

În acest context de incertitudine, cuvântul de ordine este precauție.

Iulia Weingold, responsabil comunicare RomSoft

“La RomSoft, ne străduim să fim proactivi în comunicarea cu clienții, încercăm să înțelegem dinamica industriilor în care dezvoltăm proiecte și să fim pregătiți pentru orice scenariu.”,  Iulia Weingold, responsabil comunicare RomSoft

Pentru angajatorii din România, o gură de oxigen în 2023 ar putea veni din fondurile destinate accelerării digitalizării care se pot obține prin finanțări europene. Un exemplu la îndemână este programul cadru multianual 2021-2027 pentru finanțarea tehnologiilor digitale ale UE, cu un buget total de 1,21 trilioane EUR, la care se adaugă instrumentul de redresare intitulat Next Generation EU, desfășurat între 2021 și 2024, cu un budget de 806.9 miliarde EUR. Companiile pot depune proiecte vizând aceste fonduri pentru creșterea competențelor lor în domeniul digitalizării și tehnologiilor emergente.

Related Articles

Back to top button