botosanicampulungEvenimentefalticenigura humoruluiiasiNeamțpascanipublicmediaradauti-siretstirisuceavavatra dornei

Eco-Brunch, 14 august 2021, Șaru Dornei

Eveniment organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor

Sâmbătă, 14 august 2021, va avea loc un nou eco-brunch în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei. De data aceasta la Șaru Dornei, o comunitate rurală situată la poalele munților Călimani, cel mai tânăr și mai înalt munte de origine vulcanică din România. Pe teritoriul comunei Șaru Dornei se găsește altitudinea maximă în Pietrosul Călimanilor, respectiv 2.102 metri.

Meniul va fi pregătit de gazde după rețete locale, pe parcursul întregului eveniment.

Program:

11:00 – 13:00: Eco-Brunch și program artistic

Meniu:

Feluri principale și gustări: ciorbă de păstrăv; ciorbă de legume; ciolan afumat cu fasole și murături asortate; gălbiori cu smântână și mămăliguță;
mămăligă cu brânză și smântână; sarmale cu urdă; sarmale cu carne; brânzeturi maturate (șvaițer și brânză semi-tare Măieriș) de la “Ținutul Călimanilor”; brânzeturi “Călimani”, proaspete și maturate, recunoscute ca produs montan; cârnați de casă, slăninuță și mușchiuleț de porc; tartine cu zacuscă de ciuperci;
tartine cu zacuscă de păstrăv afumat și ceapă marinată;
rondele de păstrăv afumat în ulei aromatizat; salată din icre de păstrăv.

Desert: plăcinte cu urdă și mărar, plăcinte cu brânză dulce, prăjitură de mălai, prăjitură cu fructe de pădure.

Băuturi alcoolice și non-alcoolice din fructe de pădure.

Programul artistic va fi susținut de doi soliști de folclor autentic, Ioana Moraru și Remus Pescariu.

Drumeție ghidată în Șeștina: puncte de interes: Bâtca Tisei, Pârâul Tulbure, cea mai veche casă din comună, locul fostului comandament din cel de-al doilea război mondial.

14:00 – 15:00: Atelier de pictură facilitat de echipa As Creativ.

Atelier de prezentare: Soluții și bune practici în păstrarea peisajului cultural al Bucovinei, marca PORT CULTURAL

În premieră pentru Țara Dornelor, la Eco Brunch-ul din Șaru Dornei va fi realizat un stand de prezentare a unor bune practici în protejarea patrimoniului construit al Bucovinei. Acesta va fi facilitat de către Carmen Chasovschi, conferențiar universitar al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de istorici de la Institutul Bucovina al Academiei Române și experți arhitecți de la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași, care au propus soluțiile de transformare și adaptare a caselor tradiționale din Bucovina și Transilvania.

Expoziții/standuri cu vânzare: suvenire personalizate realizate; stand cu produse apicole, marca “Bun din Bucovina”.

Proiectul ECO-Brunch, demarat în anul 2020, sprijină conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei în destinațiile de ecoturism ale României. Autorii proiectului: Asociația My Tranylvania, Asociația de Ecoturism din România (AER) și managementul celor 7 destinații de ecoturism, care fac parte din programul Green Entrepreneurship 3.0 – Dezvoltarea economică durabilă prin ecoturism, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Related Articles

Back to top button