BacăubotosaniBotoșaniBrașovBucureșticampulungConstanțafalticenifeaturedGalațiGura Humoruluigura humoruluiIașiiasiMureșNeamțpascaniPiatra Neamțradauti-siretSibiuȘtiristirisuceavaSuceavaTimișTimișoaraUncategorizedvatra dornei

De la 1 ianuarie, factura electronică va fi obligatorie

e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, iar cei care au o firmă, un PFA sau un ONG va trebui să își declare facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme.

Practic, orice emitent de facturi va trebui să le transmită în SPV. Dacă un ONG emite facturi către o altă entitate, inclusiv alt ONG, va trebui să le declare în Spațiul Privat Virtual. De asemenea, vor trebui să depună doar dacă au activități economice.

Cei care au PFA nu au nevoie de certificat digital calificat pentru a declara facturile, ci doar de user și parolă.

Pentru un certificat digital calificat de semnătură electronică, ca firmă, trebuie să apelați la o companie care oferă acest lucru și să menționați că vreți să-l folosiți în relația cu ANAF. Firmele din domeniu oferă ghiduri practice de înregistrare a acestora la Fisc.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii.

Nedeclararea facturilor se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Iar restul vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Related Articles

Back to top button