9 septembrie: Fiecare şcoală va trebui să comunice cum se vor relua cursurile

IMPACT FM REGIONAL

Până joi, 10 septembrie, fiecare şcoală din România va trebui să comunice cum se vor relua de lunea viitoare cursurile.
Institutul Naţional de Sănătate Publică a prezentat situaţia epidemiologică la nivel naţional, pe judeţe şi localităţi, raportat la ultimele 14 zile.
Cele mai multe localităţi din România, peste 2700, au avut în ultimele 14 zile o rată de infectare de sub 1 la mia de locuitori, ceea ce ar permite redeschiderea şcolilor în scenariul verde, adică cu toţi copiii în clase.
410 localităţi au între 1 şi 3 la mie rată de infectare, adică ar putea intra în scenariul galben, hibrid, iar 43 de localităţi, peste 3 la mie, scenariul roşu. In acessta situatie toti copiii vor invata online.
Scenariul ales de fiecare şcoală urmează să fie avizat de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană şi aprobat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
În comuna Bivolari din județul Iași, orele vor începe în scenariul roşu, în data de 14 septembrie.
Conform datelor centralizate de Direcția Judeţeană de Sănătate Publică, în municipiul Iasi și în alte 12 localități, orele se vor desfășura în scenariul galben.

 

Ce şcoli din judetul Iasi se află în scenariul galben

Până la începutul anului şcolar, situaţia se poate însă schimba, existând riscul ca o parte dintre localităţile aflate în acest moment în scenariul galben să intre în scenariul roşu. Astfel, în localitatea Mirceşti numărul de cazuri la mia de locuitori este de 2,57, la Tomeşti sunt 2,03 cazuri la mia de locuitori, iar în Valea Lupului au fost înregistrate 1,98 de cazuri la mia de locuitori. Tot în scenariul galben se află localităţile Şipote, cu 1,78 de cazuri la mia de locuitori, Miroslava, cu 1,57 cazuri la mia de locuitori, la Rediu sunt 1,51 de cazuri, la Bârnova 1,40, la Ungheni 1,39, la Schitu Duca 1,25, în Municipiul Iaşi 1,22, la Ciurea 1,12, la Popricani 1,06 şi la Leţcani 1,01 cazuri la mia de locuitori.
În ceea ce priveşte situaţia de la Bivolari, potrivit Inspectoratului Şcolar, doar 60% dintre elevii de la cele patru şcoli din localitate au şi acces la internet sau la un dispozitiv conectat la internet, în perioada următoare încercându-se să se asigure necesarul de tablete sau laptopuri pentru elevi. Totuşi, potrivit inspectorului şcolar general, prof.dr. Genoveva Farcaş, cadrele didactice de la cele patru şcoli din Bivolari au acces la internet. Totodată, în cazul celor 40 de preşcolari de la Bivolari, se vor oferi materiale didactice în format fizic, părinţii urmând să fie cei care lucrează cu copiii.
O problemă semnalată de către şefa ISJ Iaşi este cea a măştilor pentru elevi. Astfel, există localităţi în care fie nu au fost achiziţionate încă necesarul de măşti de protecţie, iar 10% dintre unităţile şcolare nu au încă dezinfectant pentru începerea anului în siguranţă.

 

Scenariu galben si la Suceava

Municipiul Suceava se apropie de scenariul galben al deschiderii școlilor cu 0,96 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. La Crucea e cea mai mare rată de infectare de 2 cazuri la mia de locuitori
Astfel, în județul Suceava nu există nicio zonă care se încadrează în zona roșie, în schimb sunt mai multe localități în zona galbenă. Acestea sunt: Rădăuți, Siret, Solca, Bosanci, Bunești, Burla, Calafindești, Crucea, Dorna-Arini, Grănicești, Horodnic de Jos, Horodnic de Sus, Ipotești, Mălini, Putna, Șcheia și Vicovu de Jos.