campulungfalticenifeaturedgura humoruluiGura Humoruluiradauti-siretstiriȘtiriSuceavasuceavaUncategorizedvatra dornei

Deputatul PSD George Șoldan: „Când veți admira Cazinoul Vatra Dornei, să țineți minte că nu e meritul vreunui politician”

Deputatul PSD Suceava Gheorghe Șoldan declară, după ce a vizitat Cazinoul Vatra Dornei, că niciun politician nu poate să-și aroge merite pentru reabilitarea acestui edificiu.

„După patru ani de lucrări, Perla Coroanei din Bucovina, Cazinoul din Vatra Dornei, strălucește din nou.

Una dintre cele mai frumoase clădiri construite în Bucovina în perioada în care s-a aflat sub coroana austriacă, la inaugurarea căreia ar fi participat inclusiv împăratul Franz Iosif, a fost adusă din nou la viață, două secole mai târziu, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Renovarea s-a făcut printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de 21 de milioane de lei, din care Arhiepiscopia a asigurat o cofinanțare de 2%, iar ulterior a mai venit cu acoperiri de costuri suplimentare, în afara proiectului, de peste 5 milioane de lei.

Acum câțiva ani era o clădire istorică într-o stare avansată de degradare, în prag de prăbușire, iar foarte mulți, inclusiv din administrația județeană, ridicau din umeri și spuneau că nu pot face nimic, întrucât clădirea a fost retrocedată Bisericii.

Astăzi, când cazinoul de la Vatra Dornei e din nou una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România, unii, după o metodă patentată deja, vor să își aroge meritele altora.

De fiecare dată când veți admira clădirea cazinoului, când veți fi mândri că e în Bucovina, să țineți minte că nu e meritul vreunui politician (și o spune asta chiar un politician!), ci al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și al sutelor de oameni care au muncit până la cel mai mic detaliu.

Am vizitat zilele trecute clădirea cazinoului din Vatra Dornei, alături de unul dintre cei care au pus mult suflet în reconstrucția clădirii-monument istoric, inginerul Ciprian Muscă, responsabil financiar de proiect din partea Centrului Eparhial Suceava.

Mi-a povestit cum în 2016 l-a convins pe Înaltpreasfinția Sa Pimen, Dumnezeu să-l odihnească, că salvarea cazinoului stă în banii europeni, dar că e nevoie de o cofinanțare din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Regretatul Arhiepiscop a fost de acord, însă i-a cerut să facă rost de banii necesari.

Iar acea sumă de bani, care a reprezentat o bună parte din cofinanțarea de 2% a proiectului, a fost oferită de răposatul părinte Gheorghe Brădățanu, de la Parohia Sfinţii Voievozi din satul Pâraie, comuna Mălini, Protopopiatul Fălticeni. Părintele era bolnav, făcea tratament la București, și auzind că e ultima șansă a cazinoului care stătea să se prăbușească, a vrut să ofere acel sprijin financiar. (fără să-l ceară înapoi!)

E vorba de 50.000 de euro, fără de care nu s-ar fi putut depune proiectul renovării cazinoului în 2017 (câteva luni mai târziu, părintele Brădățanu a plecat la Domnul).

Cazinoul de la Vatra Dornei, construit la sfârșitul secolului al 19-lea, va fi redeschis sub denumirea de Centrul Muzeal “Cazinoul Băilor” pe 28 noiembrie a.c., de Ziua Bucovinei.

Veniți să-l vizitați și să vă bucurați de frumusețea arhitecturală a acestui edificiu pe care l-a redat istoriei contemporane și viitoare Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin fonduri europene.

Și prin gestul unui părinte trecut în neființă, un gest despre care puțină lume știe, prin care a fost salvată nu doar o clădire istorică, ci și stațiunea Vatra Dornei, precum și turismul din Bucovina”, transmite George Șoldan, prin intermediul unui comunicat de presă.

Related Articles

Back to top button