Iași

Investiția la noul sediu al Operei Române Iași crește până la 80 de milioane de euro

Proiectul de construire a unui sediu pentru Opera Națională Română Iaşi are un calendar de implementare. În plus, în legea bugetului de stat pe anul 2024 apare suma alocată de 15 milioane euro, care va fi suplimentată cu încă 65 milioane euro.

Astfel, valoarea investiţiei ar creşte la 80 milioane euro, o sumă record pentru un obiectiv cultural de la Iaşi.

Suplimentarea apare ca un angajament asumat de Ministerul Culturii.

Cele 15 milioane euro fac parte dintr-un credit contractat de guvern pentru reabilitarea sau construirea unor obiective patrimoniu cultural de la nivel naţional.

Ideea realizării unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iaşi este vehiculată de mai bine de 5 ani. Însă multă vreme, Primăria Municipiului Iaşi nu a reuşit să identifice un amplasament care să se plieze la o astfel de investiţie. Municipalitatea a propus mai multe terenuri, dar toate au fost respinse de Ministerul Culturii.

Problema amplasamentului a fost rezolvată în urma unui parteneriat Primăria Municipiului Iași – Consiliul Judeţean Iași, iar adminstraţia judeţeană a propus ca sediul Opera Națională Română Iaşi să fie construit în Copou, pe un teren care este acum în administrarea operatorului de apă şi canalizare ApaVital.

Related Articles

Back to top button