EducațiefeaturedIașiiasipascaniȘtiristiriUncategorized

Turul 2 al alegerilor pentru funcția de rector al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza”

Astăzi, 18 martie a.c., are loc turul al doilea al alegerilor pentru funcția de rector al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” Iași.

În primul tur al alegerilor, Prof. Dr. Liviu Maha, de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a strâns 222 de voturi, comparativ cu actualul rector în funcție, Prof. Dr. Tudorel Toader, care a obținut doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, Prof. univ. Dr. Mihaela Onofrei, Prof. univ. Dr. Gabriel Claudiu Mursa, Prof. Dr. Tudor Luchian și Conf. univ. Dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

Din cele 844 de persoane cu drept de vot au fost prezente 733, reprezentând 86,8% din membri.

La o zi după rezultatul surpriză al alegerilor, trei dintre cei patru foști candidați, adică Prof. Dr. Gabriel Claudiu Mursa, Prof. Dr.Tudor Luchian și Prof. Dr. Mihaela Onofrei au declarat public că îl susțin în cursa pentru funcția de rector pe Prof. Dr. Liviu Maha.

Turul al doilea este organizat după același format. Sunt tot 844 de persoane cu drept de vot.

Câștigătorul va fi cel care va strânge cele mai multe voturi, iar pentru ca alegerile să fie declarate valide, la urne trebuie să se prezinte măcar 50%+1 dintre cei care pot vota.

Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie a.c. și se încheie pe 14 mai a.c.. De pe 15 mai a.c. până pe 13 iunie a.c., se desfășoară concursul și desemnarea decanilor.

Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeaşi instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate prevăzut se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

Related Articles

Back to top button