stiri

Iasiul ar putea pierde finantarea pentru un nou sediu al Operei

Iaşiul riscă să piardă finanţarea necesară construcţiei unui sediu pentru Opera Naţională Română dacă municipalitatea nu găseşte până la jumătatea acestui an un spaţiu adecvat.

Prezent astăzi la Iași, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat că este imposibil ca sediul Operei să fie în incinta Cinematografului Trianon. Cel mai bun amplasament pentru viitoarea construcție ar fi în imediata vecinătate a Teatrului Național Vasile Alecsandri, pe locul vechii Școli pentru elevii surdo-muți.

Romaşcanu a reamintit că sediul Operei Naţionale Române din Iaşi este o iniţiativă care figurează pe o listă de opt obiective majore de patrimoniu ce ar urma să fie reabilitate sau construite în următorii şase ani cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

La rândul său, primarul Iașiului, Mihai Chirica, a declarat că, în urma evaluărilor din teren, au fost identificate trei suprafețe unde ar putea fi construit viitorul sediu al Operei.

Mihai Chirica a recunoscut însă că cea mai bună variantă este amplasamentul din imediata vecinătate a Teatrului Național, dar în momentul de față, proprietarul terenului are probleme juridice.
Primarul Iașiului a declarat că va trimite notificările necesare atât la Parchet, cât și la investitorul privat pentru a vedea dacă se poate face un schimb de teren la valoarea pieței

Related Articles

Back to top button