stiri

Iasiul sarbatoreste 165 de ani de la Unirea Principatelor

Pe 24 ianuarie 2024 Iașul va deveni centrul de interes al întregii țări, urmând a găzdui o serie de manifestări dedicate împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Manifestările programate în Piața Unirii vor începe, de astazi, 23 ianuarie, la ora 10.00, cu prima parte a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”. Pe scenă vor urca nume importante ale folclorului românesc precum Martina Dumitrașcu, Maria Costioaia, Carmen Nica, Ion Macovei, Ștefan Pintilii, Cristinel Iordăchioaia, Ștefan Deaconița, Remus Fandarac, Ion Paladi, Mioara Velicu, Ansamblul Folcloric „Floare de bujor” și Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”.
Ora 11.00 va marca începerea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, prin Garda de Onoare care va prezenta onorul demnitarilor prezenți. Ulterior va avea loc un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași, ieșenii urmând să asculte și un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Preasfinției Sale Iosif Păuleț, Episcop Romano-Catolic de Iași.
După discursurile oficialităților prezente, la ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza vor fi depuse coroane de flori, această ceremonie fiind urmată de parada militară.
Intonarea „Horei Unirii” și hora populară vor preceda partea a doua a spectacolului de muzică populară „Noi suntem români!”, programată de la ora 12.30, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de „masa populară”, ieșenii fiind invitați la ceai și plăcinte „poale’n brâu”.
Slujba și depunerea de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, programate la ora 13.00 la Mănăstirea Trei Ierarhi, vor încheia manifestările din zona centrală a Iașului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
 În cursul serii, de la ora 18.00, pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii va avea loc tradiţionala retragere cu torţe a militarilor din Garnizoana laşi și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne.

Organizarea evenimentelor cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, în condițiile în care sunt așteptați un număr semnificativ de participanți, mai ales într-un context național și internațional complicat, impune o serie de restricții de circulație și măsuri de ordine publică suplimentară.

Astfel, circulația rutieră și a mijloacelor de transport public în zona centrală va fi restricționată miercuri, 24 ianuarie 2024, în funcție de necesități, măsurile fiind luate de Poliția Rutieră, cu sprijinul Poliției Locale.

Poliția Municipiului, Jandarmeria și Poliția Locală vor dirija autovehiculele participanților din alte localități spre parcări dedicate, pe Splai Bahlui sau în alte locuri care fi comunicate organizatorilor în timp util.

Accesul în zona evenimentelor din Piața Unirii va fi controlat de forțele de ordine. Este interzis accesul cu materiale contondente!

De asemenea, comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o rază de 500 de metri este interzis.

➡️ Voluntarii Primăriei Municipiului Iași vor împărți participanților stegulețe și cocarde tricolore.

Orice măsuri organizatorice punctuale vor fi anunțate în timp util.

Primaria Iasi face apel la toți participanții să respecte și să păstreze atmosfera sobră și civilizată potrivită celebrării unui act istoric fundamental, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, să se abțină de la manifestări de natură politică și de la mesaje și sloganuri care incită la ură și discriminare de orice fel!

Related Articles

Back to top button