stiri

Mica Unire va fi sarbatorita la Iasi

Autorităţile ieşene au pregătit în amănunt sărbătoarea de 24 ianuarie.

Ceremonialul militar va incepe de la ora 11.00 şi se va desfăşura în Piaţa Unirii.

„Ziua de 24 ianuarie are o însemnătate deosebită pentru noi, ieşenii. Primul pas făcut pentru construirea României de astăzi va fi marcat aşa cum se cuvine la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Pe această cale, invităm toţi ieşenii să participe la aceste manifestări. Sperăm ca vremea să permită şi un survol aerian al unor aeronave din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, acesta fiind programat pentru ora 12.00. Tot în această perioadă va avea loc şi defilarea militară iar după aceasta urmează să se desfăşoare tradiţionala Horă a Unirii”a declarat prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru

În fiecare an, cu ocazia zilei de 24 ianuarie, în Piaţa Unirii din Iaşi se adună mii de persoane. De data aceasta, ieşenii prezenți vor putea vedea în defilare nu mai puţin de 250 de militari. Astfel, la eveniment va participa Brigada 15 Mecanizată, Batalionul 151 Infanterie, Batalionul 198 Sprijin Logistic, Inspectioratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi şi Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni.

Totodată, de menţionat este faptul că, după manifestările din Piaţa Unirii, va fi oficiată o slujbă la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi. La ora 18.00 va avea loc ceremonia de retragere cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii. La această ceremonie vor participa o sută de militari, acompaniaţi de muzică militară.

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia, maine, 24 ianuarie, o slujbă de Te Deum în cadrul ceremoniei organizate în Piaţa Unirii care face parte din manifestărilor ce vor avea loc pentru a marca 163 de ani de la unirea Moldovei şi Ţara Românească. Ulterior, IPS Teofan va săvârşi o pomenire a făuritorilor Unirii la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Miercuri, 25 ianuarie, protopopiatele Iaşi 2, Paşcani şi Piatra Neamţ vor organiza consfătuirile lunare cu preoţii la sediile protopopiatelor, în timp ce joi, 26 ianuarie, are loc sărbătoarea Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

Related Articles

Back to top button