stiri

MuzeAR, o aplicatie interactiva la Muzeul de Etnografie din Iasi

La Muzeul de Etnografie, din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi,a fost lansată MuzeAR, o aplicaţie interactivă care foloseşte tehnologia XR pentru valorificarea patrimoniului muzeului.
Această aplicaţie dezvoltată în Iaşi, unică la nivel naţional, utilizează tehnologia AR pentru a da viaţă obiectelor de patrimoniu şi a le prezenta într-un mod inedit. Pe măsură ce vizitatorii explorează exponatele muzeului, ei pot descoperi utilizări uitate de mult timp şi pot dobândi o nouă înţelegere a istoriei şi culturii locale.
Prin furnizarea unei experienţe interactive şi personalizate, prin intermediul aplicaţiei MuzeAR, tehnologia generează un angajament crescut al vizitatorilor, depăşind limitele tradiţionale ale vizitei muzeale.

De asemenea, AR atrage tinerii, membrii generaţiei tehnologizate, şi îmbunătăţeşte procesul de învăţare prin oferirea de experienţe interactive şi captivante pentru vizitatori.

Pe parcursul traseului expoziţional, cu ajutorul telefonului, publicul poate descoperi utilitatea şi modul de întrebuinţare a trei artefacte, instalaţii ţărăneşti de mari dimensiuni aflate în colecţia muzeului.
Aplicaţia MuzeAR reprezintă o inovaţie remarcabilă în domeniul muzeografiei şi al tehnologiei, aducând în premieră la Iaşi elemente de realitate augmentată şi animaţie 3D pentru a oferi vizitatorilor o experienţă interactivă şi captivantă în timpul vizitei la muzeu.

Extended Reality (XR) este termenul generic utilizat pentru a descrie tehnologiile care combină elemente din realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) şi realitatea mixtă (MR) pentru a oferi utilizatorilor o experienţă integrată şi imersivă. Realitatea Augmentată (AR) adaugă elemente virtuale sau digitale la mediul fizic existent.

Aceste elemente pot fi vizualizate printr-un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tabletă, care foloseşte camere şi senzori pentru a detecta şi afişa elementele AR în contextul mediului fizic al utilizatorului.
MuzeAR este disponibilă pentru dispozitivele Android şi iOS.

Related Articles

Back to top button