stiri

Noi criterii de carantinare a localitatilor

Aproape 50 de localităţi sunt încă în carantină. Ieri, măsura a fost prelungită pentru trei comune din Ilfov, judeţ lider la nivel naţional în privinţa incidenţei COVID – 7,15 cazuri la mia de locuitori, cumulat în ultimele 14 zile; urmează Capitala cu puţin peste 6 la mie şi Cluj – uşor sub acest prag. Alte 10 judeţe sunt zone roşii, cu peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Noile criterii stabilite de Ministerul Sănătăţii pentru instituirea carantinei în localităţi au fost publicate în Monitorul Oficial.

Ordinul de ministru prevede că pe lângă rata de incidenţă a cazurilor de COVID se vor lua în calcul şi alte aspecte, precum nivelul de testare şi gradul de ocupare a paturilor din spitale şi din secţiile de terapie intensivă.

Documentul introduce un sistem prin care localităţilor li se va acorda un anumit punctaj, pe baza unei grile; un număr mai mare de puncte înseamnă o situaţie epidemiologică mai gravă.

Se face însă o diferenţiere între municipiile şi zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori şi restul localităţilor.

Astfel, în cazul oraşelor mai mari se recomandă măsura carantinei, dacă adună minimum 60 de puncte.

Cel mai mult în acest calcul va cântări rata de incidenţă cumulată în 14 zile, dar se va ţine cont şi de tendinţa acesteia: crescătoare, staţionară sau descrescătoare.

În plus, se va lua în considerare şi numărul de teste efectuate în ultimele şapte zile, rata de pozitivare, numărul cazurilor din focare şi gradul de ocupare a paturilor din spitale.

Pe de altă parte, localităţile mai mici ar intra în carantină dacă adună cel puţin 70 de puncte.

În cazul lor nu va conta numărul testelor şi nici rata de pozitivare, dar rămân valabile celelalte criterii.

Ca regulă generală, ieşirea din carantină se va face atunci când rata de incidenţă scade sub nivelul de trei cazuri la mia de locuitori, mai prevede ordinul emis la sfârşitul săptămânii trecute.

Related Articles

Back to top button