stiri

Noua grila de impozitare schimba cuatumul impozitului pe locuinta si teren

Cele mai scumpe zone din municipiul Iași sunt zona centrală, Copou, Gara și Podu de Fier (Târgu Cucu), se arată într-un studiu a proprietăților imobiliare realizat de Evalon Proiect SRL, la comanda notarilor publici.

Conform noilor prevederi ale Codului Fiscal, aceştia vor avea de achitat impozitele cele mai mari. In schimb, proprietarii de apartamente din Tătărași, Frumoasa, Mircea cel Bătrân, Podul de Piatră și Bularga vor avea de plătit impozite mai mici.

Municipalitatea ieşeană a lansat în dezbatare publică proiectul de hotărâre privind modificarea si completarea HCL nr. 127/2022 privind adoptarea impozitelor şi taxelor locale şi a altor sume care se fac venit al bugetului local pentru anul 2023. Primăria nu va mai stabili impozitul pe clădire şi pe terenul aferent acesteia în funcție de anumiți coeficienți, de zonă și tipul de construcție, ci numai în funcţie de studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, care vin de la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România. Astfel, ieşenii vor plăti minimum 0,1% sau 0,5% din prețul aproximativ de piață al zonei în care locuiesc, funcţie de destinaţia imobilului, rezidenţial sau nerezidenţial.

 

Studiul a analizat tranzacţiile imobiliare realizate în cinci site-uri din oraş, stabilind că cele mai scumpe zone sunt zona centrală, Copou şi Podu de Fier (Târgu Cucu). „Se poate remarca faptul că valoarea unui metru pătrat scade odată cu creşterea suprafeţei, adică un metru pătrat dintr-un apartament cu o cameră va fi mai scump decât un metru pătrat dintr-un apartament cu trei sau patru camere, chiar dacă vorbim de aceeaşi zonă. Dacă există zone unde preţul pe metru părtat scade considerabil în raport cu suprafaţa, se observă că preţul rămâne relativ constant pe Copou, în zona Gării, zona centrală şi Podul de Fier”,se arată în document. Potrivit sursei citate, valoarea minimă a unui metru pătrat este de 1.000 euro, deşi, conform altor analize, un metru pătrat în zonele amintite ajunge şi la 2.000 euro.

La polul opus s-ar situa zonele Tătăraşi, Alexandru cel Bun şi Păcurari. „Cele mai ieftine zone sunt Tătăraşi, Frumoasa, Mircea cel Bătrân, Podu de Piatră, Bularga şi chiar Tudor Vladimirescu”, se spune în studiu. Aici, un metru pătrat s-ar tranzacţiona  cu 1.300 de euro, deşi există avertizarea că preţul pieţei este influenţat de factori externi, care pot răsturna ierahiile enunţate sau, în cel mai rău caz, ar putea duce la noi valori de piaţă, mult mai mari.

Related Articles

Back to top button