stiri

Profesorii si invatatorii, la un pas de greva

Sindicaliştii din învăţământ, de la USLIP Iaşi, vor picheta, alături de colegi din toată ţara, sediul Guvernului şi a celor două partide principale din coaliţia de guvernare: PNL şi PSD.
Profesorii sunt nemultumiti că nu şi-au primit salariile promise de către Guvern
Laviniu Lăcustă, preşedintele filialei din Iaşi a sindicatului, a spus ca in cazul in care nu se ajunge la un consens cu Guvernul, săptămâna viitoare profesorii din întreaga ţara ar putea organiza o grevă de avertisment.

Deocamdată, sindicaliştii fac sondaje în rândul membrilor. Până acum, cei de la USLIP Iaşi au strâns 6.033 de semnături din 203 școli. Dintre cele 6.033 semnături, 4.702 sunt pentru greva de avertisment. Ceea ce înseamnă 54,67% din membrii USLIP Iaşi. „Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar! Salariații din învățământ reiau protestele! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret și Federația Națională Sindicală Alma Mater, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ”, spune Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Sindicalistul spune că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. „Majorarea salarială de doar 4 % de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru peronalul didactic de predare, a provocat o stare ne nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ. De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că salariații din  categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, a spus Laviniu Lăcusta.

Related Articles

Back to top button