stiri

Program de educatie ecologica pentru copiii din Vatra Dornei

Îndrăgita mascotă Tedi a plantat și reciclat alături de copii de la grădinițe din Vatra Dornei și Șaru Dornei

Joi, 9 mai,  copiii grupelor mari de la Grădinița cu Program Prelungit ,,ScufiţaRoşie’’din Vatra Dornei și de la Grădinița cu Program Normal Șaru Dornei au avut ocazia să facă multe activități împreună cu mascota lor îndrăgită, Tedi, și să afle lucruri noi pe teme ecologice.

Activitățile sunt parte din programul național de educație ecologică ”Tedi și prietenii naturii”, inițiat și susținut de Maspex Romania prin brandul Tedi. Partenerii programului sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației. La cele două grădinițe a fost prezentă și Andreea Ibacka, ambasador al programului.

Imaginația și implicarea copiilor de la grădinițele din Vatra Dornei și Șaru Dornei s-au dovedit a fi fără limită la cele două lecții la care a fost prezent și Tedi. Cei mici au creat lucruri spectaculoase în cadrul lecției ”Am grijă să separ deșeurile. Din unele, creez ceva nou.” Iar cei care au participat la lecția ”Iubim natura” l-au impresionat pe Tedi cu răspunsurile corecte la întrebări precum: Aruncăm la întâmplare ambalajele de la dulciuri?, Aprindem focul în pădure?, Facem zgomot în pădure ca să deranjăm animalele sălbatice?, Reciclăm maculatura astfel încât să tăiem mai puțini copaci?. Atât activitățile cât și informațiile se regăsesc în materialele puse la dispoziție gratuit de către Tedi.

”M-am simțit extraordinar în mijlocul acestor copii atât de creativi și de implicați. Mă bucur mult să văd că informațiile legate de mediu îi atrag și lucrul acesta mă face să fiu mai optimistă cu privire la viitorul nostru dar, mai ales, al lor. Pentru unii, pot părea cuvinte goale însă eu cred cu toată ființa mea că este nevoie să fim cu toții conștienți că viitorul planetei noastre depinde foarte mult de noi, de la cei mai mici până la cei mai mari. Iar implicarea mea în proiectul ”Tedi și prietenii naturii” este una dintre dovezile acestui crez al meu. Este un program bine gândit, cu mesaje, informații și activități a căror utilitate este deja vizibilă”, a declarat Andreea Ibacka, ambasador al programului Tedi şi prietenii naturii.

După debutul din anul școlar 2022-2023, când Tedi și prietenii naturii s-a desfășurat ca program pilot în trei județe din țară – Prahova, Suceava și Giurgiu – programul a căpătat, în anul școlar 2023-2024, anvergură națională. Astfel, copii de la grupa mare din grădinițe de stat și private din toată țara învață despre protecţia mediului, reciclare, respectul faţă de plante şi animale. Nu în ultimul rând, primesc și informații utile privind o alimentaţie corespunzătoare sau importanța petrecerii active a timpului. Una dintre lecții abordează și tematica privind economisirea banilor, care are o legătură relevantă cu grija pentru natură şi gospodărirea responsabilă a resurselor acesteia.

”Grădinițele din județul Suceava au făcut parte din programul pilot. Profit de ocazie pentru a le mulțumi tuturor cadrelor didactice care s-au implicat atunci, prin munca lor au avut o contribuție importantă în luarea deciziei de a transpune programul la nivel național. Și nu în ultimul rând, le mulțumesc celor care s-au înscris anul acesta, la ediția națională. Mă bucur că suntem tot mai mulți cei pentru care protejarea mediului este o preocupare importantă iar educarea copiilor în această direcție este prioritară”, a declarat Ioana Vișean, Director Comunicare Maspex Romania.

Programul Tedi și prietenii naturii

Participarea la programul Tedi și prietenii naturii este gratuită, la fel și suportul didactic care este asigurat de Tedi și care constă în materiale necesare desfășurării programului.

Materialele educaţionale sunt adaptate la nivelul de învăţare din grădiniţe, acestea conţinând 7 scenarii pentru activități împreună cu materialele didactice ajutătoare și fișe de lucru pentru copii.

Scenariile acestor activităţi conţin şi indicațiile necesare pentru desfăşurarea online a lecţiilor, precum şi pentru situațiile în care conectarea online cu copiii nu este posibilă.

Materialele sunt îmbogăţite cu filme animate care vor introduce copiii într-un mod vesel în tematica acestor activităţi şi le vor explica noţiunile de bază. De asemenea, după fiecare lecţie, copiii primesc anumite teme de realizat acasă, cu sprijinul părinţilor, pentru că munca în echipa de acasă îi încântă pe copii, iar părinților le oferă posibilitatea de a afla concret cum își îmbogățesc cunoștințele cei mici.

Toate materialele au fost elaborate de către o echipă de experţi (un pedagog, un psiholog, un ecologist şi un nutriţionist).

Mai multe informaţii despre tema programului se găsesc pe pagina de internet www.tediprietenulnaturii.ro

Despre Maspex Romania

Cu o experienţă de peste 28 de ani pe piaţă şi un portofoliu vast de produse, compania Maspex Romania este unul dintre cei mai cunoscuţi producători din ţară pentru categoriile sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, produse instant, snacksuri sărate, apă minerală naturală.  Compania deţine branduri cunoscute şi apreciate, precum: Tymbark, Tedi, Ciao, Figo, Bucovina, Tiger, Alcalia, La Festa, Salatini, Rollinid’Oro, Arnos, Vălenii de Munte.

De-a lungul anilor, am devenit din ce în ce mai implicați în proiecte CSR, dezvoltând de peste 15 ani programe de responsabilitate socială cu tradiție. Contribuim continuu la crearea unui cadru sănătos de dezvoltare pentru noile generații, acordăm o atenție deosebită principiilor sănătoase și implementăm proiecte sociale care au scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin educație, nutriție echilibrată, sport și mișcare, grijă pentru mediu.

Școala Siguranței Tedi (www.scoalatedi.ro), Cupa Tymbark Junior (www.cupatymbark.ro), Tedi și prietenii naturii (https://tediprietenulnaturii.ro/) sunt câteva dintre proiectele noastre de succes, care au grijă astăzi de generațiile de mâine.

Related Articles

Back to top button