stiri

Protest impotriva expozitiei de arta din Piata Unirii din Iasi

Expozitia de arta din Piata Unirii din Iasi starneste controverse.

Mai multe grupuri de activisti civici vor sa protesteze in data de 24 mai, de la ora 18.00, in Piata Unirii pentru inlaturarea „resturilor provenite din demolari care nu pot fi catalogate o arta asa cum prezinta autorul”.

Activistii cer sa fie precizat criteriul prin care este catalogat orice obiect ca si opera de arta atat timp cat nu denota un model lucrat de creator, nu este atestat de o institutie culturala si nu are un certificat de insemnatate istorica.

In solicitarea de autorizare a protestului se mai mentioneaza ca a fost blocat accesul la circulatie si la recreere in special a copiilor si batranilor.

De altfel, activistii au mentionat ca vor indeparta chiar ei bolovanii din Piata Unirii la momentul protestului daca Primaria nu o va face pana atunci.

Creația artistului clujean Cristian Rusu se numește „A Walk in the Park” (O Plimbare în Parc) și pune în evidență ruinele vieții cotidiene, provocate inclusiv de evenimente teribile precum cutremure și războaie. Lucrarea este alcătuită din multe pietre înșiruite într-o formă asemănătoare cu cea a unui labirint.

„Instalația A Walk in the Park duce ironic și critic mesajul de la clișeul lingvistic, adică un lucru care se face, de regulă, foarte relaxat, la experiența spațială a contactului real și problematic cu ceva ce nu vedem chiar zilnic: ruinele din cotidianul nostru, iar, mai nou, ruinele cauzate de războaie sau cutremure”, explică Cristian Rusu, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, locuitorii Iași-ului sunt nemulțumiți de această lucrare expusă în Piața Unirii și o consideră o “lucrare oribilă”.

Related Articles

Back to top button