stiri

PSD Suceava: ” Suceava, o catastrofa urbanistica”

Comunicat de presa:

“Ne întrebăm de ce Suceava, cândva un oraș frumos și curat, a devenit o catastrofă din punct de vedere urbanistic?
Răspunsul este simplu: pentru că deciziile specialiștilor au fost înlocuite de păreri neavizate ale  decidenților politici avându-i în frunte pe Harsovschi și Lungu, cuplul care „modernizează” Suceava de 17 ani, începând cu fiecare scară de bloc.
Suceava nu are un Arhitect Șef care să aibă o viziune asupra dezvoltării orașului și a zonei metropolitane. Suceava nu are o Comisie Tehnică de Urbanism care să nu poată fi controlată politic și care să nu fie condusă de oameni aflați în conflict de interese. Suceava nu are Plan Urbanistic General deși obligația legală a primarului era că acest  PUG să fie implementat încă din anul 2010!
Întrebarea este următoarea: echipa care conduce Primăria Sucevei de 17 ani, NU este capabilă sau NU dorește să finalizeze Planul Urbanistic General? Interesul meschin ca Suceava să nu fie condusă prin reguli care să genereze ordine este deasupra obligațiilor prevăzute de către cadrul legislativ?
În absența Planului Urbanistic General care să stabilească, printre altele, regimul de înălțime în diferitele zone ale Sucevei, investitorii care doresc să construiască blocuri sunt obligați să piardă timp și bani pentru întocmirea unor Planuri Urbanistice Zonale. Sunt cazuri în care PUZ-ul durează peste 1 an de zile. Dacă ar dori sprijinirea reală a mediului de afaceri și a investitorilor imobiliari, Lungu și Harsovschi ar fi finalizat de mulți ani PUG-ul Sucevei. De fapt, pentru a-i putea „controla” pe investitorii imobiliari, administratorii Sucevei le dau acestora doar iluzia că îi sprijină prin acceptarea PUZ-urilor, pe cheltuiala și pe timpul acestora, având bineînțeles posibilitatea de a fi înțelegători și darnici cu unii dar intransigenți și susținători ai cadrului legal cu alții.
În loc să avem reguli clare pentru fiecare zonă și cartier din Suceava, Lungu și Harsovschi lasă la latitudinea intereselor private și a decidenților politici modul de dezvoltare urbanistică a Sucevei.
În ședința de Consiliu Local din data de 28.01.2021 au fost supuse votului consilierilor locali 3 astfel de PUZ-uri, 2 au trecut și unul a fost respins de către majortatea PNL-USR-PMP din CL Suceava. Culmea este că a fost respins tocmai acel PUZ care prevedea cel mai mic regim de înălțime (P+2+M) și cel mai mic procent de ocupare al terenului 40%. Asta se întâmplă atunci când regulile care să genereze ordine sunt înlocuite de interesele unui viceprimar sau ale unui decident politic. În Comisia Tehnică de Urbanism au mai intrat spre aprobare alte 3 PUZ-uri și vor urma altele și altele, până când Harsovschi și Lungu vor înțelege că până și în Suceava trebuie să se respecte legea.
Consilierii Locali PSD nu vor vota niciun PUZ pentru că este o practică imorală care pune pe drumuri și la cheltuiala investitorii imobiliari. În schimb vom vota și vom face tot ceea ce depinde de noi pentru ca Suceava să aibă cât mai rapid un PUG, chiar și dacă pentru această va trebui să apelăm la a 3-a putere dintr-un stat democratic, puterea judecătorească.
Atragem atenția și asupra practicii nesănătoase din cadrul Primăriei Suceava de a emite Certificate de Urbanism de Informare având specificat un regim de înălțime superior (pentru că respectivele parcele de teren să fie vândute la un preț mare) iar ulterior, cumpărătorul să constate că regimul de înălțime acceptat este mult inferior, adică să constate că „a luat țeapă” având încredere într-un document oficial emis de către Primăria Suceava.
Înțelegem jocul politic, cum de 16 ani înțelegem faptul că actuala echipă managerială a primăriei nu găsește calea spre dezvoltare orașului și eficientizarea actului administrativ. Dar să persiști să conduci un oraș în anul 2021 cu mentalități din perioada interbelică, este deja prea mult și prea dureros. “

Related Articles

Back to top button