Restricţiile se înteţesc în Europa

IMPACT FM REGIONAL

În lumea întreagă se fac eforturi considerabile pentru a ţine în frâu răspândirea noului coronavirus. Aşa-numitul al doilea val al pandemiei a adus cifre record de infectări zilnice.

În Europa, spitalele sunt la capacitate maximă, iar starea pacienţilor de la terapie intensivă pune presiune pe personalul medical, care este în prima linie de mai bine de o jumătate de an.

Din Marea Britanie până în ţarile estice, raportările silnice sunt tot mai îngrijorătoare.

Regiunea spaniolă Catalonia va închide de astăzi restaurantele şi barurile pentru 15 zile, măsură decisă de guvernul regional, după ce numărul infectărilor a crescut cu 40% în numai o săptămână.

Între alte restricţii se numără şi suspendarea cursurilor cu prezenţa fizică în facultăţi, după cum relatează corespondenta noastră în Spania,

Limitarea deplasărilor şi a interacţiunii sunt esenţiale pentru reducerea numărului de cazuri de COVID-19, care au crescut îngrijorător în ultimele zile.

Măsurile vor dura până la sfârşitul lunii şi sunt, între altele, închiderea barurilor, restaurantelor, sălilor de jocuri, a parcurilor de distracţii,a cazinourilor, precum şi limitarea capacităţii în centrele comerciale la 30%.

 

Guvernul francez a restabilit prin decret starea de urgenţă sanitară începând de maine, la miezul nopţii, pe întreg teritoriul ţării din cauza agravării epidemiei de COVID -19.
Cetăţenii irlandezi nu vor mai avea dreptul să se viziteze unii pe ceilalţi, iar regiunile de la frontiera cu Irlanda de Nord vor fi supuse unor noi restricţii severe pentru a lupta împotriva răspândiri pandemiei
Italia a atins ieri cel mai ridicat nivel de până acum al cazurilor noi de infectare cu coronavirus, 7.332, depăşindu-l pe cel consemnat la 21 martie, când au fost depistate 6.557 de contaminări în 24 de ore.
Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că este decis să evite o nouă carantină generală, oameni de ştiinţă italieni sustin ca închiderea încă o dată a ţării ar putea fi singura cale de oprire a creşterii în spirală a numărului de infectări.

Germania a raportat 6.638 de noi cazuri de coronavirus în 24 de ore, o cifră record înregistrată de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, potrivit datelor oficiale publicate joi, relatează AFP.

Aceste informaţii survin la doar câteva ore după anunţarea de noi restricţii în cele 16 landuri federale, ce vizează prevenirea unei resurgenţe a pandemiei de COVID-19.

Precedentul bilanţ cu cel mai mare număr de contaminări zilnice datează din 28 martie, cu 6.294 de cazuri.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat miercuri seară, la finalul unei reuniuni cu responsabilii celor 16 landuri federale, introducerea de noi măsuri mai restrictive.

Numărul participanţilor la evenimente private va fi limitat, de exemplu, în regiunile care înregistrează peste 35 de noi contaminări la 100.000 de locuitori în şapte zile. În aceste regiuni, portul măştii va fi obligatoriu peste tot unde oamenii sunt apropiaţi unii de ceilalţi mai mult timp.

Adunările vor fi limitate la 25 de persoane în instituţiile publice şi la 15 în sălile private.

Dacă pragul de 50 de noi contaminări la 100.000 de locuitori este depăşit, vor fi impuse reguli şi mai severe, ca limitarea reuniunilor private la maxim 10 persoane din două familii şi închiderea restaurantelor la orele 23:00.

Guvernul federal şi landurile, care sunt responsabile de politicile de sănătate, au petrecut miercuri opt ore pentru a elabora aceste reguli care încearcă să unifice situaţii extrem de disparate, consecinţă a federalismului.