stiri

Romania are zeci de spitale care functioneaza in cladiri improprii desfasurarii activitatii medicale

Cele mai multe spitale din ţară funcţionează în clădiri construite înainte de 1970, care nu corespund cerinţelor impuse de normativele în vigoare.

Un raport al Curţii de Conturi arată că reţeaua de spitale se confruntă cu mai multe probleme, iar experţii oferă şi o serie de recomandări pentru remedierea situaţiei.

Experţii Curţii au analizat ceea ce s-a întâmplat în 310 spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, în perioada 2014-2021, pentru a vedea cum au fost asigurate resursa umană şi infrastructura specifică, dar şi dacă banii au fost gestionaţi în mod eficient.

 Una dintre concluzii este că 68 de spitale au imobile de dinainte de anul 1900 şi sunt unităţi sanitare care funcţionează în clădiri cu risc seismic, spaţii improprii desfăşurării activităţii medicale şi fără autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor.

În plus, s-au cheltuit sume semnificative pentru studii de fezabilitate şi proiecte de investiţii care nu au fost puse în practică din lipsa unei strategii.

Curtea de Conturi mai evidenţiază că spitalele din România au reale probleme cu personalul de specialitate. Gradul mediu de ocupare a posturilor vacante de medici a fost de 70%.

 Raportul mai arată că, deşi s-au mai făcut investiţii în aparatură, mai puţin de jumătate dintre spitale, mai exact 46%, au echipamente de imagistică medicală

Related Articles

Back to top button