campulungfalticenigura humoruluipublicmediaradauti-siretstirisuceavavatra dornei

Senatorul Daniel Cadariu: “Românii vor plăti același tarif ca și anul trecut la energie electrică, de 0,71 lei pe kw”

Senatorul PNL de Suceava, Daniel Constantin Cadariu, a dat asigurări că românii vor plăti același tarif ca și anul trecut la energie electrică, de 0,71 lei pe kw. Daniel Cadariu a arătat că în timp ce USR și AUR plănuiau să dea jos Guvernul României în toiul creșterilor mondiale ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, președintele PNL Florin Cîțu și PNL găseau cu soluții concrete pentru a ajuta românii să facă față creșterii prețurilor la energie.

“Oferim soluții de sprijin în contextul creșterii prețurilor la energie. PNL a fost cel mai responsabil dintre toate partidele, ridicând primul problema ajutorării românilor în contextul creșterii prețurilor la energie și venind primul cu soluții concrete – de pildă legea consumatorului vulnerabil.

Sunt trei tipuri de soluții, iar toate trei vor fi implementate:
-Plafonarea prețurilor;
-Compensarea parțială a facturilor;
-Amânarea la plată.

Cum funcționează soluțiile PNL:
-La energie electrică;
-Prețul pentru energia electrică va fi plafonat la nivelul de 1 leu / kwh, din care prețul energiei plafonate este de 0,525 lei/kwh, pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022;
-Compensarea se va face pe kilowatt oră și va fi de maximum 0,291 lei / kwh;
-Limita maximă a consumului de energie electrică pentru care se oferă compensații se mărește de la 1.000 kilowați oră (kwh) la 1.500 kwh, valoare cumulată pentru lunile noiembrie 2021 – martie 2022.

La gaze naturale:
-Prețul pentru gazele naturale se plafonează la nivelul de 0,37 lei / kwh;
-Compensarea pentru gazele naturale se acordă pentru un consum de maximum 1.000 metri cubi de gaz pentru cele cinci luni menționate (noiembrie – martie).

Pentru firme:
-Pentru întreprinderile mici și mijlocii, se reduce TVA pentru energia electrică și gazele naturale de la 19% la 5%;
-În plus, IMM-urile vor fi scutite în următoarele 5 de de plata contravalorii accizei (atât la curent, dar la gaze) a certificatelor verzi, și a contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență la energie electrică.

Am vrut să ne asigurăm că acordăm ajutor celor care au nevoie și sunt strâmtorați cu banii, nu celor care pot folosi subvenția pentru a-și încălzi piscina sau casa de vacanță.
Compensarea pentru gazele naturale va fi de maximum 33% din valoarea facturii. Prin urmare, în condițiile în care facturile la gaz vor crește, statul va compensa până la o treime din valoarea acestor facturi.
Pentru că USR și AUR au dat jos guvernul Cîțu nu putem să emitem ordonanță de urgență pentru a rezolva mai rapid această problemă pentru a-i ajuta pe cetățeni și mediul de afaceri. Suntem obligați să intervenim în Parlament prin amendamente și să nu mai tragem de timp”, declară Daniel Cadariu, senator PNL de Suceava.

Related Articles

Back to top button