stiri

Schimb de scrisori oficiale intre Academia Romana si presedintele CJ Iasi

Biroul Prezidiului Academiei Române va accepta să participe la redeschiderea pentru public a Bojdeucii lui Ion Creangă “după ce ne vom asigura că au fost luate toate măsurile necesare pentru revenirea acestui preţios monument al Patrimoniului naţional la autenticul său, aşa cum v-am solicitat. Altfel, monumentul rămâne compromis din punct de vedere cultural şi patrimonial”, este răspunsul transmis de for preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Săptămâna trecută, membrii Academiei Române i-au cerut, într-o scrisoare, preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi “să întreprindă tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Ţicău să revină la autenticul său şi să rămână un simbol identitar românesc, un reper distinct al spiritului locului şi, deopotrivă, o atracţie culturală deosebită.
În plus, forul precizează că “o rezolvare favorabilă a acestei situaţii îngrijorătoare a Bojdeucii din Ţicău, în care este obligatoriu să fie consultaţi şi implicaţi profesionişti ai restaurării – nu ai “modernizării“– ar putea conduce şi la posibilitatea de a discuta un viitor parteneriat între Academia Română şi Consiliul Judeţean Iaşi pentru reabilitarea, împreună, a Casei memoriale “Vasile Alecsandri“ din Mirceşti”.

Pe 24 noiembrie, preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a făcut un apel la conducerea Academiei Române pentru a participa ca partener la salvarea muzeului de la Mirceşti, aflat în stare avansată de degradare după ce Academia l-a câştigat în instanţă.

Academia Română a cerut revenirea la autentic a unui “simbol identitar românesc”.

Related Articles

Back to top button