campulungfalticenifeaturedgura humoruluiradauti-siretstirisuceavaUncategorizedvatra dornei

Manifestări la Suceava, de Ziua Bucovinei

În ziua de 28 Noiembrie 2022, începând cu ora 10:00, va fi dezvelită Statuia Generalului Iacob Zadik de pe Aleea Unionistilor de lângă Palatul Administrativ Suceava.

Iancu Flondor și Iacob Zadik au avut un rol detetminant în înfăptuirea unirii Bucovinei cu România la data de 28 Noiembrie1918.

Trupele conduse de generalul Iacob Zadik au plecat din Burdujeni, în data de 8 Noiembrie 1918, au ocupat localitățile Suceava și Ițcani, au plecat la Siret în 9 Noiembrie 1918 și în data de 11 Noiembrie 1918 au intrat în Cenăuți unde au stabilit ordinea și au preluat puterea.

Ulterior la 28 Noiembrie1918, este convocat Congresul General al Bucovinei care voteaza unirea Bucovinei cu România.

“Este de datoria noastră să cinstim așa cum se  cuvine personalitățile care au realizat acte mărețe în procesul de unire al tuturor românilor într-un singur stat, lucru care s-a desăvârșit la 1 Decembrie 1918. De asemenea vom inaugura în data de 28 noiembrie a.c., ora 11:00, Turnul Unirii de la Biserica Nașterea Domnului din Suceava, care este dedicat Centenarului Unirii, dar nu a putut fi inaugurat așa cum se cuvine din cauza pandemiei. Primăria Municipiului Suceava este unul din principalii finanțatori pentru realizarea acestui edificiu deosebit. Municipalitatea suceveana a suportat și costurile pentru realizarea Medaliei aniversare”, declară Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava.

Related Articles

Back to top button