stiri

UMF Iasi imprumuta bani de la BEI pentru investitii

UMF Iași se împrumută cu 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii. Banii vor fi folosiţi pentru programul de dezvoltare a campusului universitar. Împrumutul reprezintă doar jumătate din suma pe care cei de la UMF vor să o investească în renovarea, modernizarea și construcția clădirilor universitare.
Proiectul îmbunătățește infrastructura UMF pentru educație și eficiența energetică a clădirilor. Este al șaselea acord al Băncii Europene de Investiții cu o universitate românească.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) împrumută 35,4 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor campusului universitar. Tranzacția reprezintă primul împrumut extern al UMF Iași și prima operațiune a BEI în cadrul unei inițiative de 200 de milioane de euro pentru îmbunătățirea învățământului superior din România.
Împrumutul a fost semnat, de rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, și Manuel Duenas, șeful sectorului public de împrumuturi al BEI pentru Europa Centrală și de Sud-Est.
Din 2019, BEI a acordat împrumuturi în valoare totală de 125 de milioane de euro altor cinci universități românești pentru investiții în îmbunătățirea calității educației și a vieții studenților.
„Suntem mândri să adăugăm UMF Iași, o instituție de învățământ cu o reputație și o istorie impresionante, pe lista universităților susținute de BEI, printre care se numără multe universități de prestigiu din Europa. Ne păstrăm angajamentul de a ne folosi resursele pentru dezvoltarea competențelor înalte și a învățământului superior, elemente esențiale pentru dezvoltarea unei economii inteligente, verzi și durabile, sprijinind dezvoltarea României. Randamentul investițiilor în educație,  în special în educația universitară, este imens. Absolvenții cu înaltă calificare sunt indispensabili pentru progresul social și economic.”, a spus vicepreședintele BEI, Ioannis Tsakiris.
Pentru rectorul UMF Iași împrumutul reprezintă un vot de încredere în universitate.
„Cu ajutorul acestor fonduri, vom dezvolta infrastructura Universității prin opt proiecte majore de investiții. Printre acestea se numără construirea unei noi cantine și a unei săli de sport, reabilitarea unui cămin studențesc, esențiale pentru bunăstarea studenților noștri. De asemenea, vom moderniza policlinicile stomatologice, asigurând astfel spații optime pentru învățământul clinic al studenților de la Medicină Dentară. Fondurile vor susține crearea Centrului de Cercetări Fundamentale și a Centrului de Cercetări Materno-Fetale, ambele importante pentru dezvoltarea direcțiilor de cercetare ale Universității. Aceste centre vor oferi cadrul necesar pentru desfășurarea activităților de cercetare, aducând  beneficii pe termen lung întregii comunități academice”, a declarat Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
UMF Iasi a beneficiat, de asemenea, de sprijin financiar și tehnic din partea InvestEU, un program de colaborare dintre BEI și Comisia Europeană. Experții BEI și consultanții externi au oferit universității un un pachet complet de sprijin tehnic pentru pregătirea unei propuneri de finanțare bine argumentate, pentru a ușura accesul ulterior la finanțare.

Related Articles

Back to top button