botosanicampulungfalticenigura humoruluiiasiNeamțpascanipublicmediaradauti-siretstirisuceavavatra dornei

România suspendă vaccinarea cu serul AstraZeneca din lotul retras de Italia

Decizia a fost luată ca măsură de precauție, în urma evenimentului raportat în Italia

Vaccinarea cu lotul problematic de la AstraZeneca a fost suspendată și în România. Autoritățile au decis, joi seara, ca măsură de extremă precauție, scoaterea din centrele de vaccinare a dozelor rămase din lotul ABV2856, pentru care s-au semnalat probleme în Italia și înlocuirea lor cu alte doze, din alte loturi primite de România de la AstraZeneca.

Este vorba de 4.257 de doze care se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. Aceste doze vor fi retrase și „puse în carantină”, adică păstrate în condițiile de frig pe care le recomandă producătorul.

Vaccinurile care vor fi retrase din uz fac parte dintr-un lot mult mai mare, de 81.600 de doze, care a fost primit de România în data de 7 februarie a.c.. Dintre acestea, au fost utilizate 77.049 de doze. Ele au fost distribuite în județele Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

“În cursul serii de joi, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea (CNCAV), INSP, Ministerul Sănătății, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia.  Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, transmite Grupul de comunicare al CNCAV, printr-un comunicat de presă.

În România s-au vaccinat până acum cu AstraZeneca 214.494 de persoane. Vaccinul AstraZeneca se administrează în România din data de 15 februarie 2021, iar rapelul este la opt săptămâni, astfel că niciuna dintre persoanele care au primit prima doză de vaccin nu a ajuns încă la termenul pentru a doua doză.

România tocmai a primit, joi, 11 martie 2021, încă 103.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Related Articles

Back to top button