BacăubotosaniBotoșaniBrașovBucureșticampulungConstanțafalticenifeaturedGalațigura humoruluiGura HumoruluiiasiIașiMureșNeamțpascaniPiatra Neamțradauti-siretSibiuȘtiristirisuceavaSuceavaTimișTimișoaraUncategorizedvatra dornei

Foștii miniștri ai Sănătății, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, sub urmărire penală

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva Covid-19.

Anunţul vine după ce Ioana Mihăilă a fost vineri, 8 decembrie a.c., la sediul DNA unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

În dosar mai sunt cercetaţi fostul premier Florin Cîţu, dar şi fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva Covid-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către CE a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre.

DNA spune că Ioana Mihăilă, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi iniţiat un memorandum aprobat, la data de 13 mai 2021, de către Florin Vasile Cîţu, în calitate de prim-ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţi de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.

De asemenea, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Vlad Voiculescu pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu.

Related Articles

Back to top button