publicmedia

Cristian Ungureanu: Fac ce fac, iar dulce PAP

Fac ce fac, iar dulce pap pentru că îmi place… De Ce Oare?… Pentru că Homo Sapiens, în frunte cu al sau Creier, este făcut să trăiască din DULCE, nu din dulciuri, adică din Carbohidrați.

Organizația Mondială a Sănătătâții (OMS) recomandă a avea o nutriție formată din până la 65% Carbohidrați, 10–15% Proteine și restul Lipide.

Da, c-am așa stau lucrurile și astfel ajung și eu să înțeleg de ce am pofte de dulce, Creierul se hrăneste doar cu Glucoză și Oxigen, în ziua în care am sărit micul dejun, de pe la orele 10:00, mă prindea o poftă de un croissant, de o brânzoaică, de ceva bunuț, biensure asezonată pofta și de o Lady Cafea. Nici nu începusem bine ziua și deja eram obosit, cauza era, pur și simplu, nehrănirea Creierului si a tuturor celulelor corpului.

Dragul dulce de carbohidrat se împarte în două categorii, Simpli și Complecși. Carbohidrații Simpli sunt cu eliberare rapidă de Glucoză în organism, reprezentați de toate produsele care au la bază Zahăr, Făină Albă și Amidon, cei Complecși, fiind “dotați” cu Fibră, sunt cu eliberare lentă a Glucozei în organism, recunoscuți prin Legume, Fructe, Cereale Integrale, Oleaginoase.

În momentul în care a pătruns Glucoza în organism, domnișorul Creier o va întâmpina cu următoarele trei sarcini:

  1. Prima este de a alimenta cu energie celulele aflate în lucru;
  2. După ce a alimentat celulele, Glucoza se varedirecționa către refacerea stocului de Glicogen Hepatic și Muscular, acest pas se poate consuma doar dacă nu am servit o cafea, cafeaua blochează conversia glucozei în glicogen, prezența cafelei în organism determinând eliberarea Glucozei din stocul hepatic de glicogen (deci, pe invers);
  3. A fost primită, sau dacă a fost necesară glucoza la restocarea glicogenului, restul de glucoză rămas este invitat de a imbogăți “tezaurul de Lipide”, adică este stocată sub formă de grăsime.

“Tezaurul nostru de lipide”, reprezentat prin burtă și alte zone mai cu forme, întotdeauna va fi bine și repede alimentat DACĂ vom servi un Carbohidrat Simplu, de exemplu un covrig tradițional din făină albă, care va fi precum o explozie de energie revarsată într-un corp care NU are cum practic la rândul său să o consume pe loc. Doar informativ, identific și faptul că Glucoza eliberată în corp de un covrig echivalează aproximativ cu două lingurițe de zahar, tot atât are “zahăr” și corpul uman în circulația sangvină a celor 90.000 de kilometri de vase cu sange pe care le deținem.

Când pap un Măr, glucoza dăruită de acesta, datorită prezenței fibrei, va fi eliberată lent, în cantități mici, astfel încât ea este consumată din “mers” de către domnițele celule și este imposibil a mai ajunge la cea de-a treia sarcină, aceea de a se converti în grasime.

Închei întrebându-mă… oare de s-o fi chemând PRĂJITură?

Related Articles

Back to top button